Oproep aan kabinet: stop ondermijning internationale klimaattoppen door fossiele industrie

Update: March 1, 2023

The Letter calling for climate summits to be independent was received. The Dutch Cabinet has invited Dutch CSOs to roundtable meeting which Director Sabra Bano will attend on March 9th.



Press Release

Gezamenlijk persbericht

Den Haag, 1 februari. 450 maatschappelijke organisaties wereldwijd waaronder 35 Nederlandse organisaties, zoals Milieudefensie, Greenpeace, Oxfam Novib, FNV, Both Ends, CARE Nederland, Simavi en Natuur & Milieu, luiden de noodklok. Zij maken zich ernstig zorgen over de ondermijning door de fossiele industrie van de doelmatig- en geloofwaardigheid van de internationale klimaatonderhandelingen. Zo wordt de komende klimaattop in november geleid door Sultan Al Jaber, de baas van ADNOC, één van de grootste olieproducenten ter wereld. De organisaties willen dat de komende onderhandelingen transparant en vrij van belangenverstrengeling zijn en de Nederlandse organisaties dringen bij de ministers Jetten en Schreinemacher erop aan dit zo snel mogelijk aan te pakken.

Lees hier de volledige brief

De Verenigde Arabische Emiraten, het gastland van de aankomende klimaattop, had bij de laatste klimaattop in Egypte meer lobbyisten uit de fossiele industrie in haar delegatie dan enig ander land. En tijdens deze top blokkeerde de zware lobby van de fossiele industrie de belangrijke doorbraak op het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Tegelijkertijd wordt het maatschappelijke organisaties steeds moeilijker gemaakt om toegang te krijgen tot de klimaattop en effectief deel te nemen.

De benoeming van Sultan Al Jaber tot voorzitter van de aankomende VN- Klimaattop leidde recent tot veel zorg en kritiek. Al Jaber leidt ADNOC, het bedrijf dat wereldwijd de op één na grootste olie- en gasuitbreidingsplannen heeft. Deze plannen zijn onverenigbaar met de berekeningen van het Internationaal Energie Agentschap die boren naar nieuwe olie- en gasvoorraden uitsluit om zo onder de 1,5 graden Celsius te blijven.

De meer dan 450 organisaties roepen de VN Secretaris Generaal Guterres op om per direct maatregelen te nemen om belangenverstrengeling tegen te gaan en de doelmatigheid en geloofwaardigheid van de klimaattop te herstellen.

Onlangs informeerden Minister Jetten en Schreinemacher de Kamer over de inzet van het kabinet om de mondiale klimaatambities te verhogen en klimaatacties te versnellen. De ondermijning van de klimaatonderhandelingen door de fossiele industrie kwam in hun brief niet aan de orde. De maatschappelijke organisaties roepen de ministers op om met spoed bij de eerstvolgende onderhandelingen te pleiten voor maatregelen om belangenverstrengeling tegen te gaan.

Noot voor redactie:

De volgende organisaties hebben de oproep ondertekend: WECF International, Cordaid, FairClimateFund, Gender Concerns International, ActionAid Netherlands, Milieudefensie, Stop Ecocide, Partos, Transnational Institute, Foundation Max van der Stoel, Natuur & Milieu, DeGoedeZaak, Both ENDS, WO=MEN Dutch Gender Platform, Plan International, Simavi, Waddenvereniging, FNV, Greenpeace Nederland, Planetary Health Hub NL, JongerenMilieuRaad, SDG Nederland, De Duurzame Verpleegkundige, Stichting KlimaatGesprekken, International Federation of Medical Students’ Association – The Netherlands (IFMSA-NL), Youth for Climate Nederland, Zero Waste Nederland, Stichting Klimaatpsychologie, Stuurgroep Groene Zorg Alliantie, CARE Nederland, SOMO (Centre for Research on Multinational Corporations), BankTrack, Reclame Fossiel Vrij en Social Tipping Point Coalitie.

Woordvoerders van verschillende organisaties zijn beschikbaar. De internationale en de Nederlandse oproep zijn bijgesloten, contact Denise Cremers, Oxfam Novib persvoorlichting, 0624704411.

Op de COP27, afgelopen november in Egypte, waren meer dan 630 lobbyisten voor de fossiele industrie actief tijdens deonderhandelingen, een explosie vergeleken met het jaar daarvoor toen 503 lobbyisten actief waren. Dat aantal was toen al groter dan enige nationale delegatie die zich aangemeld had om de klimaatonderhandelingen bij te wonen.https://kickbigpollutersout.org/big-polluters-at-cop27

ADNOC is de 12e grootste olieproducent ter wereld. Als grote uitstoter staat het op de 14e plaats in de lijst van bedrijven die het meest verantwoordelijk zijn voor koolstofemissies. ADNOC stond ook op de 2e plaats in een wereldwijde analyse van de olie- en gasuitbreidingsplannen van fossiele-brandstofbedrijven, waardoor het een van de snelst groeiende fossiele-brandstofbedrijven is op basis van de project- en constructiegoedkeuring voor nieuwe velden en putten. Het heeft onlangs zijn uitbreidingsplannen opgevoerd door zich ertoe te verbinden om tegen 2027 5 miljoen vaten per dag te produceren.

Kamerbrief over voortgang mondiale klimaatdiplomatie | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl